YachtDatabase.dk

Gode råd til sælger


42
Her giver vi en række enkle gode råd til dig, som står for at sælge en sejl-, motor- eller anden båd.
  1. Check at båden findes i bådbasen
  2. Sæt et billede af båden i annoncen
  3. Annoncér på Internettet
  4. Gør hovedrent i båden
  5. Udstyr i båden
  6. Båd og udstyr skal være i orden
  7. Skriftlig aftale
  8. Besigtigelse på land
  9. Pris og betaling
  10. Svindel
Check at båden findes i bådbasen
Hvis din bådtype ikke findes i bådbasen, bør du sætte den ind. Selvom du synes, at du er giver mange oplysninger om din båd i din annonce, vil der være mange yderligere oplysninger at hente for en potentiel køber i bådbasen.

Sæt et billede af båden i annoncen
Når du selv kikker annoncer, hvor kikker du så selv hen? På billedet! Sæt et billede i din annonce. Det behøver ikke at være et professionelt billede, men billedkvaliteten skal teknisk være i orden dvs. klart og tydelig. Du skal ikke bruge et billede af en overdækket båd på land, det er så vemodigt. Vælg et billede du selv er glad for.

Annoncér på Internettet
Du bør annoncere flere steder på Internettet. Udkik er ikke det eneste sted at annoncere, og det er som oftest gratis. De bedste af stederne har ligesom Udkik også mulighed for salg af det udstyr, der ikke skal/kan følge med salget af båden.

Gør hovedrent i båden
Gør din båd helt ren - og lidt til. Når du endelig har lokket en potentiel køber ned i din båd, skulle fælden jo gerne klappe i. Det skal være rart at opholde sig i din båd. Den skal være ren og pæn. Hvis båden er snavset, kan køber meget naturligt antage, at der er fejl, han ikke kan se, og vil derfor - måske uberettiget - kræve afslag i prisen.

Udstyr i båden
Når du viser din båd frem, skal der være det udstyr i båden, som følger med ved salget - hverken mere eller mindre. Hvis først du skal til at forklare, hvad der findes i båden, men som ikke følger med, og hvad der ikke er i båden, men som også følger med, mudrer det salget. Køber begynder at fokusere på, hvad der ikke følger med, og det nedsætter værdien.

Båd og udstyr skal være i orden
Båden og medfølgende udstyr skal være i orden inden båden sættes til salg. Du skal ikke begynde at love, at du udbedrer diverse skader efter salget. Det er at bede om problemer. Køber sejler måske til en anden havn, der kommer diskussioner om en given skade nu er udbedret godt nok osv.

Skriftlig aftale
Alle de aftaler, som du indgår med køber, bør foreligge på skrift. Det gælder også en liste over de fejl og mangler, som du kender til. Det nytter ikke at skjule noget, køber opdager det før eller senere alligevel. Du undgår også, at køber senere kan kræve refusion, fordi han opdager en skjult fejl. En liste over fejl og mangler udstråler ærlighed og viser køber, at han kan stole på dig (forudsat altså, at han ikke finder nye forhold, der helt klart burde have fremgået af listen).

Besigtigelse på land
En båd skal altid besigtiges på land. Dette er både en fordel for dig og for køber. Du undgår efterfølgende diskussioner af, om en eventuel fejl under vandlinien er opstået før eller efter overdragelsen. Det er kutyme, at køber betaler udgifterne forbundet med at få båden på land, hvis denne alligevel ikke ønsker at købe båden. Aftal dette på forhånd!

Pris og betaling
Sælg altid kontant. Der er ingen grund til, at du skal låne køber penge. Det er købers opgave at ordne financieringen. Køber kan vælge at tage et lån i sit eget pengeinstitut, eller benytte et at de financieringsselskaber, der tager sig af den slags.

Svindel
Pas på at du ikke bliver narret! Et åbenlys form for svindel er, at en person, der foregiver at være køber, under et eller endet påskud sender en check på et beløb, der er større end din salgspris og beder dig refundere differencen. Selvom din bank i første omgang har clearet checken, kan den godt senere vise sig at være værdiløs.


Har du i øvrigt overvejet at kontakte en mægler eller forhandler?
Har du læst købeloven? Den gælder også for private handler.
Top